27 Ocak 2007 Cumartesi

Kyzikos kazılarına 100 bin YTL


Erdeksevdalilari, nihayet Erdek Belediyesi antik Kyzikos kentinin gün ışığına çıkarılması için önemli bir karar aldı.

Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, M.Ö. 7. yüzyılda Miletoslular tarafından kurulan, Balıkesir’in Erdek ilçesindeki Kyzikos antik kentindeki kazıların ikincisinin yaz aylarında başlatılacağını, bölgedeki arkeolojik kazılarda kullanılmak üzere 100 bin YTL ödenek çıkarıldığını kaydetti.

Başkan Hüseyin Sarı, ilçe turizmi açısından kazılara büyük önem verdiklerini ifade ederek, “Dünyanın 8. harikası olarak bilinen Hadrianus Tapınağı’nın da bulunduğu Kyzikos’un gün ışığına çıkarılması amacıyla elimizden geleni yapıyoruz. Yıllar önce ara verildikten sonra geçtiğimiz yaz aylarında, Erzurum Atatürk Üniversitesi kazı ekibi tarafından yeniden başlatılan Kyzikos kazılarına büyük önem veriyoruz. Kyzikos’un gün ışığına çıkmasının ardından, Erdek turizminin arkeolojik ayağının da tamamlanıp ilçenin turizm potansiyelinin artacağına inanıyorum” dedi.

2 yorum:

Arman Memil dedi ki...

Yıllardır Erdek sevdalısı olarak yaşayarak kyzikos adıdan bir kaç parçayı görüp. ardındanda bu serginin kaldırılıp, şimdi ise kazıların başlayacağını duyduğuma çok sevindim.

Adsız dedi ki...

Benim için bir fanteziye dönüşen kyzikos antik kentinin gerçek olabileceği, inanın süper ... Çocukluğumda okul gezilerinde ziyaretler yapar, Erdek'in tarihini bu mekanda dinlerdik. Ama üzerinde bir köyün varolduğu sadece bir kaç taşın serpiştirilmiş bir yerin altındaki yaşamın hayalini kurardım. Devasa olarak düşündüğüm tapınağın içeresinde gezer dururdum. (Sonraları büyüdüm ve her gidişimde dalga geçer oldum. Hadi canım tapınak falan yok diyerek)) Şimdi ise ödenek ayrılmış ve çalışmalar başlamış...
Ama her nedense bunun başarılabileceğine olan inancım çok zayıf, bu belediyenin dünyanın 8. harikası olabilecek bir tapınağı gün yüzüne çıkarabilme ihtimali !!!!!
Neden mi bu kadar karamsarım, çünkü bizim ilçemizde tarihe, çevreye ve güzelliğe herhangi bir
saygı duyulmuyor.
Hiç olmazsa benim çocukluğumda açık hava müzemiz vardı. Sonra belediyemiz yaklaşık 5-6 esere sahip çıkamadığı için onu kaldırıp eserleri itfaiye binasında muhafaza etmeye başlandığı söylendi.
Erdek' i güzelleştiren zeytin bahçelerimiz, meyve ağaçlarımız ne yazık ki heryerde olduğu gibi insanların 1 aylık yazlık sevdası uğruna betonlaştırıldı.
Sizlerinde bildiği gibi en basitinden kapımızın önü (ki Erdek'te gezintiye çıkacaksanız muhakkak oradan geçmeniz gerekir.) Şimdi anlamsız bir yıkıntı içeresinde en son yat limanı yapmaya karar vermişler. Tabi henüz bir plan, program ya da bütçe hazırlanmış değil. Ne de olsa geçen sene orası palmiye şeklinde bir ada restorant olacaktı:))
Herneyse umarım 100 bin YTL ödenekle bu işi yaparlar ve en azından benden sonra gelen nesil okul gezilerinde antik kentin gün ışığına çıkmış halini gezerler... Serpil