10 Aralık 2006 Pazar

Orhan Pamuk ve Nobel Edebiyat Ödülünün Anlamı

Orhan Pamuk bugün Türkiye saatiyle saat 17:30'da Stockholm Concert Hall da Nobel Edebiyat ödülünü aldı. NTV tarafından canlı yayınlandı, sanki kendim ödül alıyormuşum gibi heyecanla izledim.

Bir Türk yazarının bu ödülü alması, kendisini daha önce yapmış olduğu konuşmalardan dolayı eleştirmiş olmakla birlikte, bir Türk okuru olarak beni çok memnun etti. Olayı salt Orhan Pamuk olarak görmeyip de Türkiye'nin ve Türkçemizin başarısı olarak görürsek hepimiz için yararlı olur.

Orhan Pamuk'un geçtiğimiz hafta boyunca yapmış olduğu konuşmalardan daha önce başına iş açan siyasi konuşmalarını bundan sonra yapmayacağı izlenimini edindim. Dilerim yanılmış olmam.

Bu seneki Nobel ödüllerine bakacak olursak dünya barışına ve kültürlerarası diyaloğa özel bir önem verildiğini görüyoruz. Bu bağlamda Orhan Pamuk'un Nobel ödülü almış olması Türkiye'nin de dünyada önemi gitgide artan bir ülke olarak görüldüğünün altını birkez daha çizmiştir.

Orhan Pamuk'un ilgiyle dinlediğim ve çok ilginç bulduğum Nobel konuşmasının tam metnini aşağıdaki linke tıklayarak okuyabilirsiniz.

Orhan Pamuk'un Nobel Konuşma Metni


Arzu ederseniz aşağıdaki linkten Windows Media Player ortamında konuşmasını seyredebilirsiniz.

Orhan Pamuk'un Nobel Konuşma Videosu


Hiç yorum yok: